Pravilno sjedenje za računarom

Iako mnogi ljudi dnevno provode deset i više sati pred računarom, rijetko kada se zapitamo kako sjedimo i da li je takav položaj pravilan i prirodan.

Loše držanje pred računarom može uticati na cjelokupno zdravlje. Neprirodno držanje tijela može prouzrokovati bolove u vratu, ramenima, leđima i glavobolje a i negativno uticati na funkcionosanje neurološkog, probavnog, disajnog i  krvnog sistema. 


Devet korisnih savjeta za pravilno sedenje pred računarom: 

  1. Poduprite leđaSjedenje
  2. Ugodan položaj nogu
  3. Sve na dohvat ruke
  4. Opuštena ramena i ruke
  5. Položaj šake i prstiju
  6. Smanjite naginjanje i okretanje vrata
  7. Smanjite naprezanje očiju
  8. Uzmite kratak predah
  9. Povremeno pogledajte u plafon kako biste opustili mišiće 

Dodatni savjeti

Razmislite prije kupovine monitora i stolice, jer u monitor ćete gledati cijeli dan, a na stolici sjediti taj isti celi dan. Kvalitetna stolica će svakako spečiti mnoge potencijalne bolesti vrata, ruku i nogu, dok će vas kvalitetan monitor sačuvati problema sa vidom i preranog nošenja naočala. Isto tako obratite pažnju na položaj klima uređaja u prostoriji, jer sjedenje na „pogrešnom“ mjestu vrlo brzo će stvoriti probleme  sa glavoboljom i vratom.  Ukoliko nakon višečasovnog  rada na računaru ipak osjetite bolove u bilo kom dijelu tijela, savjet je da odmah prestanete sa radom, prošetate po svježem vazduhu, odmorite se barem 15 minuta, ponovno provjerite položaj stolice i tek nakon toga nastavite sa radom.

Kontakt

Registarski detalji

Bankovni detalji

GSM: (387) 61 53 49 49 ID broj: 4302348470001 SBERBANK BH d.d
Email: KONTAKT FORMA Broj Rješenja: 04-21-513/13 Fra Anđela Zvizdovića 1, 71000 Sarajevo, BiH
Pozovite nas preko Skype-a™!   Broj Računa: 1401 0211 2000 9611

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status